Simo Aalto

Simo Aalto

Sijoitusjohtajana Porin Nordeassa työskentelevä Simo Aalto on ollut käytännössä koko työuransa saman pankin palveluksessa, vaikkakin eri työtehtävissä ja eri konttoreissa.

– Taloudelliset asiat ovat suvussani verenperintöä. Äitini valmistui Helsingistä aikoinaan ekonomiksi ja hänen edesmennyt veljensäkin oli kauppakorkean opiskelijoita. Ylioppilastutkinnon jälkeen minulla ei kuitenkaan ollut ihan selvänä mielessä, mihin suuntaisin opiskelemaan. Niinpä aloitin opiskelun Porin kauppaoppilaitoksessa laskentalinjalla. Siellä vakuutuin, että tämä on minun alaani, ja kauppaopiston jälkeen pyrin jatko-opintoihin Turun kauppakorkeakouluun vuonna 1978. Samana vuonna tuli voimaan tutkinnonuudistus, uusi ekonomitutkinto, jonka perusteella myönnettiin KTM, kauppatieteiden maisterin arvo. Suoritin tutkintoni hiukan yli neljässä vuodessa, sillä opiskeluaikana keskityin opintoihin ja urheiluun. Oppilaskunnan puitteissa oli jalkapallo- ja jääkiekkotoimintaa, ja huviosasto jäi vähemmälle huomiolle.

 

Urapolku vei pankista toiseen

Vuonna 1982 työmarkkinatilanne oli hyvä, ja heti valmistumisen jälkeen Simo pääsi kesäapulaiseksi Helsingin Osakepankkiin Turussa. Kesän jälkeen hän sai saman tien vakinaisen työsuhteen, joka alkoi puolentoista vuoden esimiesharjoittelujaksolla. Siihen sisältyi käytännön työtä asiakaspalvelussa pääkaupunkiseudun sivukonttoreissa ja pääkonttorikierros eri osastoilla.

– Tuolta ajalta on jäänyt mieleen eräs yksityiskohta, nimittäin nykyinen finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen oli siihen aikaan Helsingin Osakepankin apulaisosastopäällikkö ulkomaanosastolla ja jo silloin hän vaikutti kovin terhakkaalta. Oli mielenkiintoista päästä tutustumaan kaikkiin mahdollisiin pääkonttorin osastoihin. Työ oli tietenkin paperinmakuista vielä siihen aikaan, sillä tietotekniikka teki vasta tuloaan.

Esimiesjakson jälkeen Simon ensimmäinen varsinainen työtehtävä oli Turussa toimistopäällikön nimikkeellä, vuodet 1984-89 pääasiassa konttorinjohtajana. Turun aikana pankki muuttui Yhdyspankiksi.

– Turusta muutin Hyvinkäälle isompaan yksikköön, jossa olin konttorinjohtajana vuodet 1989-92. Sen jälkeen alkoi kiinnostaa paluu juurille Satakuntaan. Ensin olin vuoden verran Ulvilan konttorinjohtajana ja sieltä siirryin Poriin, jossa vastasin henkilöasiakassektorin toiminnasta Yhdyspankissa. Olin erilaisissa konttorinjohtajan tehtävissä vuoteen 2001 saakka, mistä lähtien olen ollut varallisuudenhoidon puolella, joka on pankin omaa liiketoimintaa eli tavallaan silloin päättyi urallani yleiskonttori- eli perinteinen pankkikonttorijakso. Sen jälkeen on ollut tämä arvopaperimaailma, sijoittaminen ja sen tyyppiset asiat arkipäivää.

 

Pankkimaailman muutoksissa

Työelämän muutokset ovat näkyneet myös pankkimaailmassa.

– Asiakassuhteiden hoito on ollut minulle aina tärkeä asia, eikä se sinänsä ole muuttunut mihinkään, myös sen arvo ja merkitys pankkiliiketoiminnassa on säilynyt entisellään. Käytännössä asiakassuhteen hoitoa toteutetaan nyt monipuolisemmin kuin aikaisemmin. Edelleen tavataan kasvokkain paljon asiakkaita, vaikka ei ole enää kivijalkakonttoreita ja on siirrytty sähköiseen eli digitaaliseen aikakauteen. Yhteydenpidossa sähköpostin lisäksi verkkopankin monipuoliset toiminnot ovat merkittävässä roolissa tiedonvälityksessä – ei pelkästään asiakkaan omien tietojen näyttämisessä ja kaupankäyntipaikkana. Työ on jatkuvaa uuden opettelua, se on välttämättömyys, ja aika paljon olen halunnut omaehtoisesti opetella uutta. Osittain on myös lain säätelemää muutosta, kuten sijoituspalveluihin ja rahanpesuun liittyviä sekä tietosuojalakimuutoksia.

Myös pankin nimi on muuttunut useampaan otteeseen. Viimeksi nimi muuttui kuluvana syksynä 2018, kun Nordea vaihtoi kotipaikan Ruotsista Suomeen. Virallinen nimi on nyt Nordea Bank Oyj.

 

Ekonomitutkinnon anti

Ekonomikoulutus on antanut hyvät valmiudet työelämään, mutta ammatin Simo sanoo oppineensa käytännössä työn tekemisen myötä.

– Ekonomi on tutkinto, joka antaa hyvät yleisvalmiudet, ja siinä juuri on sen arvo. Tämäkin työ on paljon yhteiskunnallista tarkastelua, ja parhaimmillaan kauppakorkean aineet ovat yhteiskunnallisen yleiskuvan luomista.

Kauppakorkeakoulun markkinointipainotteinen ulkomaankaupan koulutusohjelma on antanut hyvän pohjan pankkityöhön.

– Kielitaidosta ei ole haittaa tässä työssä. Opiskeluaikaiset työpaikat olivat yhtä lukuun ottamatta ulkomailla, mikä oli siihen aikaan harvinaista jopa. Saksassa olin kolmena vuonna ja Ruotsissa yhtenä vuonna työharjoittelussa. Nykyäänkin seuraan Saksan uutisia, se on hyvä tietolähde sijoitusmaailmaan. Jonkin verran on myös työmatkoja ulkomaille. Erityisosaamistani ovat sijoitusmarkkinat laajasti, eriteltynä arvopaperi-, osake- ja korkomarkkinat. Jo työuran alusta alkaen tämä on ollut minulle kiinnostuksen lähde ja kiehtova osa-alue pankkitoiminnassa.

 

Ekonomikoulutuksen tulevaisuudesta

Simo kertoo osallistuneensa hiljattain Turussa alumnipäivään, jonka pääteemana pohdittiin sitä, miten koulutus pitäisi järjestää ja onko oppilaitos jatkossa enemmän digitaalinen kuin fyysinen paikka.

– Koulutuksen sisältö tietenkin määräytyy siitä, mihin suuntaan talous menee ja millaisia valmiuksia seuraavat sukupolvet tarvitsevat, toisaalta työelämän yleiset lainalaisuudet eivät ole mihinkään muuttuneet. Työelämätaidot ja asiakassuhteiden hoitotaidot, niissä on erittäin paljon sellaista, mikä on pysyvää.  Tietysti tekniikan hyödyntäminen ja uudet lähestymistavat hahmottaa asiakkaan tarpeita ovat tärkeitä asioita, ja minkä tyyppisiä valmiuksia esimerkiksi pankkialalla pitää olla jatkossa. Täytyy olla valmis vaihtamaan työtehtävää ja eräällä tavalla ammattia konttorin sisällä. Vanhan ajan konttorinjohtajia ei enää ole, pankki on siirtynyt käytännössä povitaskuun miehillä eli se on digitaalisessa muodossa kännykässä, noin pelkistetysti. Olisi hyvä, että kauppakorkea säilyttäisi laaja-alaisuuden kaikille sieltä valmistuville, vaikka erikoistumista tapahtuukin.

 

Harrastuksiinkin ehtii

Nuoruusvuosina aloitettu liikunta on säilynyt harrastuksista päällimmäisenä.

– Jääkiekko maineikkaassa porilaisessa jääkiekon erikoisseurassa kerran pari viikossa, talvella myös avantouinti maauimalassa kerran viikossa ja kesäaikaan golf. Rotarytoiminnassa olen ollut pitkään ja yhden kauden Ulvilan kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa. Olen ollut myös kaksitoista vuotta Nordean johtajat ry:n puheenjohtaja. Se on maanlaajuinen keskijohdon aatteellinen yhdistys ja tarjoaa mielenkiintoisen näköalapaikan pankin johtoon Suomessa ja Ruotsissa sekä mahdollisuuden viedä eteenpäin jäsenkunnan asioita.

Paljon aikaa menee luonnollisesti perheen parissa, vaimon, lasten ja lastenlasten kanssa. Etelä-Suomessa asuvat kaksi tytärtä perheineen tarvitsevat aina silloin tällöin isovanhempia, vanhemmalla on kolme lasta ja nuoremmalla yksi.

 

Porin Seudun Ekonomien toiminnassa

Muutettuaan takaisin Satakuntaan vuonna 1993 Simo liittyi Porin Seudun Ekonomien jäseneksi. Johtokuntaan hän tuli 1995 ja oli yhdistyksen puheenjohtajana 1996-97. Muutaman vuoden tauon jälkeen hän palasi johtokuntaan varapuheenjohtajaksi vuosiksi 2004-2006.

– Porin Seudun Ekonomit on antanut hyvän verkoston. Erityisesti yrityskäynnit ovat jääneet mieleen, ja Heli Hookanan puheenjohtajakaudella yhdistys tarjosi mahdollisuuden tutustua yliopistokeskuksen toimintaan lähemmin. Ollessani puheenjohtajana osallistuin usein liiton tilaisuuksiin ja olin mukana valitsemassa liiton hallitukseen jäseniä. Nykyään osallistun silloin tällöin yhdistyksen toimintaan. Onko se sitten kohonnut ikä vai yleinen työelämän hektisyys, kun yleensä illalla kotisohva vetää paremmin eikä tule lähdettyä. Tietysti ekonomit ovat silloin tällöin vierailleet myös meillä täällä pankissa, joten työroolissa minulla on yhteys yhdistykseen.

Simo toivoo, että yhdistyksen toiminnassa otettaisiin eri ikäluokat huomioon.

– Pidän tärkeänä, että nuori polvi raivaisi sopivasti elämäntilanteesta riippuen aikaa olla mukana kehittämässä toimintaa nuorten näköiseksi. Toivottavasti yhdistyksellä on vielä vuosittain opiskelijastipendi jaossa, se perinne kannattaa säilyttää. Tapahtumista Ekonomijazzit on hieno kansallinen tapahtuma, joka tavoittaa ison joukon, se pitää säilyttää. Myös yritysvierailut ja niiden kehittäminen ja pitäminen vahvana ohjelmistossa on tärkeä asia.

– Toivon myös, että Porin Seudun Ekonomit, jolla on niin pitkä perinne, olisi sopivalla tavalla porilaisuuden vaalija ja nimenomaan porilaisen elinkeinoelämän puolestapuhuja. Koska ekonomit ovat aika usein talouselämän ihmisiä, niin se on aika luonteva rooli.

 

Teksti: Auli Aaltonen