Hallo! Servus! Terveisiä Würzburgista!

1.5.2022

Istun junassa lähdössä Würzburgista ja edessäni on 16 tunnin junamatka Tukholmaan ja sieltä laivamatka takaisin Suomeen. Kuka nyt haluaisi heti vain lentää nopeasti takaisin Suomeen 7 kuukauden vaihdon jälkeen? Kaikki sen 7 kuukauden aikana koetut matkat ja tapahtumat yhdessä uusien ystävien kanssa ympäri maailman vaativat vielä tämän viimeisen seikkailun, jotta olisin valmis palaamaan takaisin Poriin ja gradun kirjoittamisen pariin.

Olen Salla Wiklund, nyt neljännen vuosikurssin kauppatieteiden opiskelija, ja lähdin vaihto-opiskelemaan johtamista ja organisointia sekä sivuaineitani muun muassa yritysjuridiikkaa Saksaan, Würzburgiin, Julius-Maximilian yliopistoon, syyslukukaudeksi 2021-2022. Porin Seudun Ekonomit ry:n KV-stipendi taskussa lensin malttamattomana kohti melkeinpä tuntematonta. Tässä kirjoituksessa kerron vähän erilaisia tietoja opiskelusta Saksassa sekä kaikesta mitä sain vaihtoni aikana kokea.

Würzburg on opiskelijakaupunki (vähän niin kuin Porikin) ja siellä aloittaakin lukuvuosittain tuhansia vaihto-opiskelijoita. Väkiluvultaan kaupunki on vähän Turkua pienempi, mutta yli neljäsosa Würzburgissa asuvista onkin opiskelijoita. Würzburgissa kansainvälisesti yhteisiä tapahtumia organisoi pääsääntöisesti WIN eli Würzburg International Network, ja sitä kautta pääsin osallistumaan monille kaupunkireissuille ja tutustumaan vaihto- ja tutkinto-opiskelijoihin eri
tieteenaloista niin tekoälystä lääketieteeseen ja lakitieteilijöihin. Kauppatieteiden opiskelijoiden tapahtumista huolehtii Wiwi eli Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät ja tämän yhteisön ja heidän buddyjen avulla muodostui todella iso ystäväjoukko ympäri maailmaa, jonka kanssa mm. keilailtiin, tehtiin ”viinivaelluksia” ja tietysti juhlittiin.

Yliopistokurssit vaihtelivat Würzburgissa vahvasti ja vielä vallitsevan koronatilanteen takia jotkin kurssit ovat ja olivat pelkästään etänä. Kuitenkin suurimmilta osin kursseilla ei ole läsnäolopakkoa ja kursseille ilmoittautuminenkin on vapaaehtoista. Kunhan kurssin loppuessa vain ilmoittautuu tenttiin, on opintopisteet taattu kokeen läpäistessä. Jännittävää Saksan kokeiden pisteytyksessä oli se, että heillä numeroasteikko menee täysin vastakkain omamme kanssa, eli parhain arvosana on 1 ja siitä se laskee desimaalein, 1.3, 1.7, 2, ja niin edelleen.

Opiskeluiden lisäksi muun muassa stipendi ja koronan myötä suurimmilta osin etänä suoritettavat opinnot mahdollistivat laaja-alaisen matkustamisen Saksan sisällä sekä sen naapurimaissa erilaisissa Erasmus-ystäväporukoissa. Monelta sainkin kommenttia siitä, että lähdin vaihtoon Saksaan, mutta käytin vaihtoajastani varmaan yli puolet matkustellen ympäri muita Euroopan maita. Tähän kuitenkin syynä oli myös se, että Saksassa toimiva (taino välillä ei niin toimiva) Deutsche Bahn tarjosi liikkumismahdollisuuksia helposti ja halvalla junalla Saksan maantieteellisten rajojen yli.
Lisäksi myös lentoyhteydet Frankfurtista (n. 1,5 tunnin junamatka Würzburgista) olivat todella kattavat.

Vaihtokokemus oli mielestäni kokonaisuudessaan todella intensiivinen, joten kysyttäessä kulttuurishokista, sanoisin, etten ainakaan itse kokenut vastaavaa. Syynä ehkä tähän oli pääasiallisesti se, että Saksa on kuitenkin suhteellisen samanlainen maa kuin Suomi ja ohjelmaa oli niin paljon, ettei ikävä edes ehtinyt painaa. Tärkeimpänä erona ehkä kuitenkin voisin mainita sen, että ainakin Würzburgissa kaikki paperiasiat hoidettiin paikan päällä ja todella vähän virallisia tehtäviä pystyi tekemään internetin välityksellä, ja tähän sekä siihen, että asioiden hoitaminen kesti
normaalisti suhteellisen kauan, kesti tottua. Samoin myös hintataso, nyt ainakin Suomeen palanneena!

Vaihto-opiskelun kautta pääsi myös huomaamaan, kuinka tärkeitä buddyt ja tuutorit ovat uuden vaihto-opiskelijan arjessa. Vaikka itse on Pointerin kautta ollut monta vuotta jo kansainvälisenä tuutorina sekä vastaavana ja auttanut Suomeen tulleita vaihtareita, pääsi vaihtokokemuksen kautta vastakkaiseen rooliin. Moni sanookin, että vasta vaihtokokemuksen jälkeen kiinnostus kansainvälistä toimintaa kohtaan alkaa tai ehkä vahvistuu ja siksi rohkaisenkin hakemaan vaihtoon, sillä se antaa todella monipuolista kokemusta, kansainvälisiä kontakteja ympäri maailmaa sekä läpi elämän kestäviä muistoja, mutta myös rohkaisee jatkamaan vaihdon jälkeen oman yliopiston kansainvälisessä toiminnassa!