TIEDOTE: Talous ja Venäjän vakoilu – Mihin menet Satakunta? -asiantuntijafoorumi aiheena maanantaina 17.3.2025

17.3.2025

Julkaisuvapaa
 
Mihin menet Satakunta -asiantuntijafoorumi kokosi Porin yliopistokeskukseen yli satapäisen yleisön. Tapahtumassa ääneen pääsivät talouden ja yhteiskunnallisten kysymysten asiantuntijat sekä Satakunnan eturivin poliitikot – katse oli illan aikana vahvasti Satakunnan tulevaisuudessa sekä maakunnan roolissa niin talouden kuin turvallisuuden näkökulmasta.

Rauman Ekonomit, Porin Seudun Ekonomit, Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö ja Porin Kylterit järjestivät "Mihin menet Satakunta?" -asiantuntijafoorumin osana Suomen Ekonomien 90-vuotis- ja Turun kauppakorkeakoulun 75-vuotisjuhlavuotta.

Venäjän vaikuttamisesta paljastettu vain jäävuoren huippu

Suomen ensimmäinen tiedustelututkimuksen professori Kari Liuhto kuvaili puheenvuorossaan Venäjän vakoilua lännessä. Professuuri on Turun yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun yhteinen.

”Tehtäväni on poistaa tiedusteluun ja vakoiluun liittyvää mystisyyttä ja käynnistää viisivuotisen professuurin aikana aiheeseen liittyvä tieteellinen tutkimus Turun yliopistossa”, Liuhto sanoo.

Aiheeseen liittyvä tutkimus on erityisen tärkeää, sillä Venäjän tiedustelu länsimaissa on lisääntynyt 2000-luvulla merkittävästi. Tiedustelun kuriin saamiseksi Liuhto ehdottaa toimenpiteiksi tutkintaprosessien nopeuttamista ja rangaistusten kiristämistä.

”Myös median raportointia tulisi parantaa, sillä Venäjän vakoilusta ja vaikuttamisesta on onnistuttu paljastamaan vain jäävuoren huippu”, Liuhto kiteyttää.

Talous

Suomen Ekonomien pääekonomisti Elias Erämaja kertoi puheenvuorossaan Suomen talouden olevan ”tällä hetkellä hauraalla kasvu-uralla”, vaikka geopoliittinen epävarmuus näkymiä painaakin.

”Ostovoiman kohentuminen ja koronalennukset kuitenkin tulevat vauhdittamaan talouskasvua. Vaikka työllisyystilanne on tällä hetkellä vaikea, käänne on horisontissa. Kesätyöpaikkojakin on hieman edellisvuotta enemmän”, Erämaja kertoo.

Yleisöstä noussut kommentti nuorten opiskelijoiden työllistymisen haasteista kirvoitti raikuvat aplodit – opiskelijat penäsivät etenkin Satakunnassa koulutettujen ekonomien työllistymisen perään. Tällä hetkellä suuri osa kauppatieteiden opiskelijoista muuttaa maakunnasta pois tutkintotodistuksen saatuaan.

Satakunta on kansallisesti vahva turvallisuusmaakunta

Elias Erämajan moderoimassa paneelikeskustelussa kansanedustajat Mari Kaunistola ja Matias Marttinen sekä Prizztechin toimitusjohtaja Ari Eklund pohtivat Satakunnan taloutta ja tulevaisuuden näkymiä.  

Satakunnan bruttokansantuote on muuhun maahan nähden huomattavan hyvällä tasolla, mutta samaan aikaan korkeakoulutettujen määrä maakunnassa on muuta maata alhaisempi. Panelistit korostivatkin niin liike-elämän tukemisen kuin koulutukseen satsaamisen merkitystä maakunnan kehityksen mahdollistajina.

Tuottavuuden kannalta oleellisina tekoina pidettiin erityisesti liikenneyhteyksien parantamista, korkeakoulutettujen määrän lisäämistä sekä tekoälyn valjastamista työn tukena.

Maakunnan vahvuuksina panelistit pitivät perinteisen teollisuuden ohella niin omavaraisuutta sähköntuotannossa kuin turvallisuusklusterin vahvistumista. Ari Eklund muistutti, että 40 prosenttia koko Suomen sähköstä tuotetaan Satakunnasta, minkä lisäksi turvallisuus ja huoltovarmuus ovat tärkeitä kokonaisuuksia niin sijainnin kuin osaamisen näkökulmasta.

”Kansallisesti Satakunta näyttäytyy vahvana turvallisuusosaajana”, kansanedustaja Kaunistola sanoo.

Marttisen mukaan maakunta voisi korkean BKT:n varjolla myös vaatia valtiolta suurempaa rahoitusta. Maakunta tarvitsee kansallista vetoapua, kuten verokannustimia vihreän siirtymän yrityksille sekä teollisten investointien tukemista esimerkiksi raidehankkeilla.

”Paikalliset päättäjät voivat vaikuttaa siihen, että prosessit ovat kunnossa. Tarvitaan nopeat lupaprosessit, toimiva infra ja fiksua maankäyttöpolitiikkaa”, Kaunistola luettelee.

Tilaisuuden avasi Turun kauppakorkeakoulun dekaani Markus Grönlund ja päätti maakuntajohtaja Kristiina Salonen.

 

Järjestäjät:
Porin Seudun Ekonomit ry 
Porin Kylterit ry
Rauman Ekonomit ry
Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö


Lisätietoja:


Anne Suominen, Rauman Ekonomit p. 040 7799 494
Heini Korvenkangas, Porin Seudun Ekonomit p. 050 3055 305
Kirsi Liikamaa, Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö p. 050 5200 787

Järjestäjiä yhdistää kauppatieteellisen koulutuksen ja aluetalouden edistäminen.